Marie Antoinette

Idag är det exakt 216 år och 4 dagar sedan Marie Antoinette avrättades år 1739 16 Oktober.

Marie Antoinette var dotter till Frans I, tysk-romersk kejsare och Maria Teresia av Österrike. Hon var den yngsta i barnaskaran. Hennes mamma, som ville gifta bort sina döttrar till prinsar och andra högättade personer, bestämde att hon skulle skickas till Frankrike, för att där gifta sig med kronprinsen Louis-Auguste, som på svenska är känd som Ludvig XVI under sin regenttid. Hon gifte sig den 16 maj 1770 med den blivande kung Ludvig XVI av Frankrike.

I Frankrike trivdes Marie Antoinette mindre väl till en början, men efter en tid började hon orientera sig i den kungliga kretsen överlag och i slottet Versailles specifikt. År 1774 avled Ludvigs farfar, Frankrikes kung, och hon blev Frankrikes drottning. År 1778 födde hon sitt första barn, dottern Marie Theresia Charlotte; efter henne föds Ludvig Josef den 22 oktober 1781, Ludvig Charles (Ludvig XVII) och Sophie Helene. Hon ska enligt vissa källor haft ett kärleksförhållande med den svenske greven och diplomaten Axel von Fersen d.y., och det påstås att de t.o.m. fått ett barn ihop.

Marie Antoinettes österrikiska härkomst gjorde henne alltmer impopulär. I mitten av 1780–talet kom halsbandsprocessen igång, ungefär samtidigt som Sophie Helene dog. Marie Antoinette anklagades för att ha tagit ett magnifikt halsband utan att betala för det och det blev snart en betydande skandal och hatet mot drottningen ökade ännu mer. År 1789 dog Ludvig Josef strax innan den franska revolutionen inleddes.

Under franska revolutionen fängslades hela kungafamiljen efter den 10 augusti 1792. Hon och Axel von Fersen gjorde upp flyktplaner för familjen, men flyktförsöket misslyckades och kungaparet dömdes senare till döden.

Under sin fångenskap och process, då hon dömdes för högförräderi, samt vid avrättningen visade Marie-Antoinette upp ett stort lugn. Det enda smycke hon bar under sin vistelse i fängelset var en signetring med en modifikation av Axel von Fersens devis ingraverad - "Tutto a te mi guida", allt leder mig till dig.

Fängelset finns fortfarande kvar i Paris och kan besökas av turister, även om det ej är originalcellen. Den blev senare omgjord och ingår nu som del i kapellet. La Conciergerie kallas det på franska.

Marie Antoinette avrättades med giljotin den 16 oktober 1793, som "änkan Capet" på Place de la Révolution (nuvarande Place de la Concorde) i Paris.

Jag e liite sur på att jag inte får ha Historia, det hade varit så himla kul!
Jag har fått låna en historiebok av ingrid så jag kan läsa om krig.. då det ska bli mit informerande tal. Så den slukar jag just nu! :D

Ha en trevlig dag!

*TjingTjing*

Kommentarer
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: