J Ä G A R E

Igår hade jag uppskjutning, och det är hela den tjottafräsen ni ska få höra om nu, jag lovar att det är en bra story!
 
det började med att jag vaknade 05.00 och kunde inte somna om, jag kan alltid somna om! Trodde att jag kanske var något nervös även om det inte kändes så ( har idag bevisat motsattsen, vaknade 03.00 och kunde inte somna om och idag har jag inte något som jag kan vara nervös över)
 
Jag satt i soffan ungefär hela dagen, tills klockan blev tre. Då skruvade jag på Spotify och hade peppdans i en halvtimme. Min pepp- låtlista består av:
I'm on top of the world -imagen dragons
Roar- Katy Perry
I'm gonna be 500 miles- The proclaimers
Every little thing- Charlene carter
Som en riktig man- Kenneth and the knutters
bad connection- yazoo
Typ så.
Sedan satte jag mig i bilen och dorg mot kyrkbacken för att därifrån lifta med Lennart.
Väl på plats var jag sedan nr två ut att göra säker vapenhantering på kula, vilket var det enda momentet jag var nervös under. Direkt efter det var det precisionsskytte. Först i skjutstol. Då ska 4 skott sitta inom 8 cm. Mina satt inom 4,3. Efter det är det precision igen denna gången jägarmässigt. Vilket betyder att du antingen står eller sitter och du har en trädstam till ditt förfogande. JAg satt ner. rumpan på ett par brädor och knäna under hakan så båda armbågarna kan vila mot dem. Och sedan pipan mot trädstammen för stabilitet. Här går det inte att eftersträfa en skön possition, man får helt enkelt låta bli att andas... Något jobbigt men vad gör man inte? Här ska skotten sitta inom 17cm. Allt precisionsskytte är på 80m bör tilläggas. Och låt mig säga att träffpunkten skyms helt av pricken i kikarsiktet! Anyway, här satt mina skott inom 4,1 Alltså vart jag mer än väl godkänd här! Scooooore!
 
Efter det satt jag nästan en timme och darrade innan det blev min tur att skjuta på älgen. Där ska man skjuta tre godkända serier, en serie är stilla stående älg, rörlig, stillastående och rörlig. Älgen springer en stärcka på 20m tror jag i 18km. Man har i allafall 5 sekunder på sig. Älgen börjar springa såfort du börjat repetera efter första skottet. Även detta på 80m. Man har 9 serier på sig. Och det är detta momentet som anses som svårast då väldigt ofta ett skott kommer utanför träff området.
Under denna timmen började jag fundera lite på om man skulle ta och sätta tre serier på direkten. Tanken kom för att stanna även om jag försökte vifta bort den.
" Kom igen hanna skärp dig, oddsen att det händer dig finns inte, inte som du har skjutit innan, du är för oerfaren. Du kommer klara det, ta det bara lungt du har 9 serier på dig, kom igen kom igen" Ekadade runt i huvudet.
Så blev de min tur. JAg sköt parallelt med en kille som gjorde ett omprov. Förtsa serien kände jag att den var bra. och det visade sig vara en guldserie. 3, femetta,femetta, 5 ( femetta är så mycket i mitten det kan gå av 5 ringen)
Andra serien var jag något tveksam då jag tyckte att ett skott var lite dåligt. Kan tilläggas att på övning har jag nog skjutit ca 20 serier och har 3 godkända av dem.. Men det var en godkänd serie till 5,3,3,femetta ( stilla,rörlig,stilla,rörlig) Killen i båset bredvid mig fortsatte att missa... Tredje serien var jag tveksam till, kanske mest för att jag visste att det inte fanns en chans på jorden att jag skulle sätta tre i rad.
Provledaren: Jaha du du skjuter ju galant! Bättre än såär går det inte att skjuta. tre godkända direkt. sista serien 4,3,4,5. 
JAg: VA!??!?!?!
Den glädjen jag kände här går inte att beskriva. Jag hade klarat det direkt. på de tre första. Sådant gör man inte bara.
Nöjd med mig själv gick jag ut och var först i kön på avståndsmätning och säker vapenhantering för hagel.
Under väntetiden gör jag upp med mig själv. Klappar mig på axlen sväljer en tår. Högviltet är godkänt. och eftersom det gick så bra på älgen gör det mig ingen om jag får skjuta om något på haglet. Bättre än såhär kan de tinte gå! BRA HANNA!! Men tävlingmännsika som man är, man vill ju klara allt. Avståndsmätningen och säker vapenhantering var inga pics. Man går en runda med ett hagelgevär och kommer fram till olika stationer med djur, där ska man avgöra om man kan skjuta eller inte. Man ska sedan ta sig över ett staket och ett dike. provledaren här var riktigt imponerad över min älgbana och jag log lite i smyg.
 
På alla stationer går du på provledarnas kommando och hämtar ditt vapen, här gäller säker vapenhantering och du kan bli kuggad om du missar något moment.
 
Next up hagel. Kommer fram till haren, harjävlen som jag bara kunnat skjuta på en gång för det inte fungerat.
Provledaren här är en hård typ som skrämt en del elever. Han var på vårt informationsmöte, en rak man.
Haren kommer springandes från höger och jag skjuter båda skotten för säkerhets skull. Bryter bössan och han går fram och vänder den och kollar. går tillbaka och ser bister ut. Jag försåtr att han inte tänker säga något förrens serien är klar.
PÅ haren ska du skjuta på utgående och ingående , det är en serie. du har ett försök. avståndet är 20 m och du ska ha minst 8 hagel inom tröffområdet. du har två skott på varje håll.
När jag laddar om viskar han ur mungipan. 
" Nu gör du  likadant på vägen tillbaka, så går detta jävligt bra"
GULP!
Haren springer tillbaka och jag smäller av båda skotten, känner att det ena är över. Bryter bössan och han är nere för att hämta papperna. Kommer tillbaka och visar utgående som är full med små hål i.
Jag: Ja men ingående då?
Han håller upp den andra lappen och även den med massa hål i om än inte lika många. Godkänd!!
NU är det bara lerduvorna kvar.
6 duvor där man ska träffa minst 4. två skott på varje.
provledaren där hälsar välkommen och gratulerar även han till en strålande älgbana ( jävla tjatiga provledare det är, tänker jag)
PL: Okej då skickar jag iväg en duva så gör du en provanlägnign utan skott.
Duvan åker iväg och jag total sabbar anlägningen. Faaaaaaan.
Vid alla hagelmoment står du med bössan nere, osäkrar skriker Japp, eller vad du vill sedan ska man snabbt som fan få till anläggningen sikta och skjuta.
första duavan tar jag med andra skottet. pang pang
Andra duavn direkt.
tredje också direkt. Samtidigt som huvudet är tomt och så jäkla fokuserat vet jag att det bara krävs en till, en liten jävla duvjävel så är jag klar.
Fjärde duvan kommer, missar första man tar den på andra skottet. pang pang.
Ingen reaktion från provledaren och jag förstår att alla 6 måste skjutas.
Jag tar det lätt och sänker både femte och sjätte med första skottet. 
PL: NU kan du gå och ställa tillbaka vapnet.
Jag går till stället, kollar säkringen kollar piporna och ställer in vapnet.
PL: JAha men det här gick ju strålande Grattis till en komplett jägarexamen!
Jag: Nu börjar jag gråta.
Pl: ehhh..?
 
Vi går sedan tillbaka till haren där Mr. Barsk, Lennart och Annelie står och väntar. Jag bölandes. Så blir det kramar.
Tillbaka i samlingsrummet ser folk förskräkta ut när jag kommer in.
"Lugna er, det är glädjetårar" piper jag.
Provledaren som skriver min licens tittar på mitt papper, på mig också tillbaka på pappret.
PL: Du det här är riktigt bra!
Men faaaaan vad ni tjatar om det!
 
Men allt har en förklaring. I bilen berättar Lennart att Mr. Barsk berättat att jag är den enda (!!!!!!!!!!!) i år som tagit allt direkt. Det är givetvis älgbanan som spelar in. Förstå hur många som skjuter där, i ljungby ligger det en gymnasie skola med inriktning jakt de skjuter där, så så ett flertal jägarexamen skolor.
 
Jag är alltså va de beräknade 1/100 som gjort det.
 
Herre gud..
 
Jag är bara bäst!
rödgråten men nöjd tjej!
Kommentarer
Postat av: Mormor

Ja Hanna, du konstaterade ju att du var så säker med sprutorna och det berodde säkert på ditt nagelmålande. Du var säker på handen. Lite långsökt att nagelmålandet kan hjälpa vid älgskytte. Men nu har vi lärt oss detta också!!!
Måste i alla fall kännas tryggt för kommande älgar, ja att dom dör knall o fall.
Känn dej riktigt nöjd o glad!

2015-05-08 22:47:35
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: